Monday, March 16, 2009

taHniah Nik nUr MadiHah!!!

Assalamualaikum...

alhamdulillah, pagi ni bukak page NST, adik Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal yang memperoleh 19 A1 dan 1 A2 diberi tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat A-level di UK dan terpulang pada Nur Madihah untuk memilih institusi dan bidang yang ingin beliau ceburi...kejayaan beliau memang boleh dibanggakan sebab beliau bukan anak seorang berada yang mampu mampu untuk menyediakan kemudahan belajar yang cukup untuk anak-anaknya...
Adik Nur Madihah merupakan anak sulung kepada 4 adik beradik kepada seorang nelayan yang bergantung hidup pada hasil tangkapan yang tidak menentu...Adik Nur Madihah bersama ibu bapanya...

peluang ni bukan calang-calang pelajar bleh dapat sebab untuk dapatkan tajaan MARA kalau ikut prosedur biasa kena lalui exam, interview bla..bla..bla...rumit sket...
tapi, sebab adik Nur Madihah ni dah membuktikan konsistensi beliau dalam mendapatkan straight A's yang bukan sebarangan orang bleh capai dan membuktikan bahawa dalam keadaan yang kurang berada pun beliau mampu berjaya...
Sebelum ini beliau dapat tawaran biasiswa dan pinjaman daripada Petronas, Bank Negara dan Mara..
walau apa pun keputusan dan pilihan adik Nur Madihah,
tuKang tuLis doakan semoga adik Nur Madihah berjaya dan terus konsisten seperti beliau di bangku sekolah...sebab cabaran yang lebih besar menunggu beliau di luar sana...kejayaan dalam SPM bukanlah klimaks dalam hidup kita, tapi merupakan titik permulaan kepada kejayaan yang lebih gemilang lagi di masa hadapan...Insyaallah...
dan semoga kejayaan beliau akan memberi inspirasi kepada ramai lagi anak2 yang kurang berada supaya tidak menjadikan alasan kesusahan hidup sebagai penghalang kita mencipta kejayaan kita sendiri...

:puteh_28:

Firman Allah SWt di dalam surah Ar-Ra'd : 12,
"Bahawasanya Allah SWT tidak mengubah apa yang ada pada suatu kaum sehingga kaum itu mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri".

dan Nabi junjungan kita juga ada bersabda,
"Tidak dibalikkan (atau diubah) Qadha' melainkan dengan doa"

wassalam...

sumber gambar: ahmadanas.blogspot

8 comments:

philoColy said...

"kejayaan dalam SPM bukanlah klimaks dalam hidup kita, tapi merupakan titik permulaan kepada kejayaan yang lebih gemilang lagi di masa hadapan"..

syeza ske ayat tuh..
hehe..
very inspirational..

m e E n said...

terime kaseh kerna
menjadi follower.

tuKang tuLis said...

philoColy: hehe...ayat jiwang di tengahari...=p

meen: welkam2...=)

mYshah said...

hurm... harap2 die akan trus cemerlang n tidak lupe diri la, amin....

tp cian plak kat org yg 17 ke, 18 ke 19 A kan... xpandang da pon coz ade 20 A... iskh333...

m e E n said...

rajin la singgah ke
teratak meEn ye si tukang tulis.

tuKang tuLis said...

mYshah: tula, kalau zmn kita dlu, 9A kire da tere dah...hehe

meen: insyaallah tuKang tuLis akan rajenkan diri...hehe

fiRefLy™ said...

jgn wat tak taw..dak kg aku nih..bangga siott..hidup parang puting hahaha..sek ren jer kat saner hekhek...

tuKang tuLis said...

fiRefLy: owh..ye ker..kem salam kat beliau ek..hehe