Monday, May 25, 2009

tesisku finally akhirnya...

Assalamualaikum!!!
:puteh_27:
Finally akhirnya....
alhamdulillah entry pasal tesis ku dapat ditulis akhernya...
dan syukur jugak jilidan tesis tuKang tuLis ni telah selamat sampai ke tangan jabatan pada kames lepas...

hoyeahhh!!!
:puteh_28:

meh review balik cket gamba spnjg proses penjilidan...

masa ni xtvt correction dan printing giat dilakukan...
amik masa doblas jam tuKang tuLis bertapa depan lappy duk memprint mende alah ni dan setelah banyak paper dibazirkan sblum dapat petua warisan mama N dari annaruq cara2 tuk memprint gaya UKM dgn betul...adeih...
kalaula tuKang tuLis taw petua nak print nih awal2...hadoii
cuba tgok kertas tuk dibuang @ dibazirkan dibelah kiri dan tuk dijilid belah kanan...
lebey kurang banyak jek kan...
setelah siap di cetak dan hanya menunggu masa utk dihantar ke kedai...
inilah dia hasilnya segar dari ladang...
ngeh333...
jeng333!!!
inilah dia tajuk tesis tuKang tuLis yang telah banyak merunsingkan hidup tuKang tuLis sepanjang bergelar pelajar tahun akhir di FSKB neh..."walaupun Culex banyak menyusahkan idupku, namun diriku masih menyayangi mu"
ni lah moto idup tuKang tuLis yg dipegang tuk sampai ke hujung nih...huhu

satu kepuasan dirasakan bila segala jerih perih akhirnya berpenghujung...
segala rasa dirasai masa wat kajian neh...
dari mula wat kajian pergi survey masa g ladang khinzir di tengah2 bulan puasa...bayangkan ngn bau yg amat meloyakan...
pastu gi sampling larva nyamuk ni kat sungai2 dan parit...terkena lak musim ujan...penah 2 kali gi sampling, tetiba ujan lebat di tengah jalan da sampai kat sepang dah pon masa g sampling...akibatnye balik ngn tangan kosong je la sbb kompem larva2 nyamuk ni smua da dihanyutkan air deras masa hujan...
pastu de satu masa siap bleh ter'pitam lagik kat tepi parit sbb x tahan panas smpai kne heat stroke masa sampling larva2 nyamuk tuh...tapi tahap mild je la..
da siap smpling, balik trus kne wat lab analisis tuk parameter mikrob...
tapi kekadang tergelincir la gak wat esok ari nyer sbb takot woo nak stay kat lab smpai lewat malam...ala2 mistik cket kat blok fakulti tu kate sorg lecturer neh...tu yg x penah nk tggu smpai kul 9 pon...sbb time megrib tu da rasa laen mcm jek kalau duk sengsorang kat lab tu...haih..
yela, even fak tu kat tgh2 bandar KL...tapi blok tu sndri dahla antik semacam...x berani la tuKang tuLis nak amik risk...lemah smgt eden nati sapo mau tanggung? hehe
:puteh_13:
dan dugaan plg beso bila reagen tuk guna test kit di akhir labwork x cukup...
mase tu mmg ahzab sbb masa nk beli da suntuk dan kompem x sempat nyer...huhuk
separuh dr reagen tu nseb la ade kat jabatan mikrob kat UKM, Bangi..masa tu mmg berulang alik la ke Bangi trun naek komuter bwak smpel...
tapi lagi separuh reagen x ckup lagik...
last2 mmg melilau crik dr IMR kat sblah fak, lab2 UPM dan UM, smpaila lab kat HKL...
xdok jugak...huhu...last2 amik kptusan surrender je la...sbb mmg da x smpat suda...date bentang hasil suda dekat...huhuk..
bergantung pd result yg ado jo lah...
kepayahan tu semua br permulaan kpd kerumitan sbnar cabaran bertesis...
bab nak exploit data mmg sgt membuat diri merana...
almaklumlah kajian ni mmg xdo yg bwat lagik,
jadinye mmg pndai2 la nak wat crite dongeng berdasarkan result yg ado...huhu
(dongeng kat cni, maksudnye dongeng berfakta okeh!..hehe)
pastu lagila ahzab bila nak kne wat pembentangan hasil depan smua lecturer sbb kompem2 kne bom bertubi2 dari dorg kan...
tapi alhamdulillah,
kerja tuKang tuLis dipermudahkan tuk kije2 pembentangan...
dan strusnya viva yg x brape susa sgt sbnanye...lagi scary masa bentang hasil acteli...
dan akhirnya, penjilidan dilakukan setelah pembetulan dibuat smasa viva...
mungkin kerja2 akhir bg tuKang tuLis da rasa kurang ahzab sbb dr awal lagi mmg da diuji dgn dugaan2 yang mencabar mental dan fizikal kut...
alhamdulillah...
ade hikmah di sebalik semuanya kan....
:puteh_6:
rasenye sume yg penah bertesis ade citer lagi susah dan ahzab dr nih...
dan mereka yg lalui yg tau jerihnyer...
jadi,
tuk sesapa yang bakal wat tesis diharapkan tabah la ek mnghadapi sgala dugaan mendatng..
yg penting bijak lah wat pemilihan tajuk yg anda rase bleh dtgkan passion dan kekal besemangat smpai ke hujungnya...
pape pun, pengalaman ni la yg bleh wat kita senyum dan terkenang saat2 manis jadik student d kemudian ari...
:puteh_19:
saLam!!!

13 comments:

Fadhlah said...

padan pon selama nie duk menyepi...ini rupanya kerja ko yerk?

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

pehhhh banyak nyer keje nk kena wat kn? dasyatttt...huhu

[z@ck] said...

tahniah akak!
=)

tuKang tuLis said...

mRFadhlah...
huhu...nilah kijenyer...
jgn risau, tuKang tuLis xdenye wat kije x berpekdah..haha.=p

tuKang tuLis said...

MishMahirah...
huhu...byk gak...tp alhamdulillah suda setel! =)

tuKang tuLis said...

zack...

mekaseh dik! muah333!

arieos said...

hohoho
dah bis buat tesis leh g cuti...lalalala :P

*ayu* said...

best of luck in ur future undertakings!

mYshah said...

salam. uhuk2 terbatuk2 sket. lmbat sungguh entry ni kuar :P huuhu

ape2 pon tahniah ye cik khai~
^^

tuKang tuLis said...

arieos...

iyolah...
cuti smggu je da tggal...huhuk

btw epul,
hepi hols yuk! =)

tuKang tuLis said...

MishAyu...

mekaseh byk2 kak! =)

tuKang tuLis said...

mYshah...

haha...
mmg agak lewat...
tp xpe la kan..
better late than never kan333? =p

tuKang tuLis said...
This comment has been removed by the author.