Wednesday, February 11, 2009

hiKayat Gustri Putri dan Hang Tuah...jd tukang review teater plak..hehe

:puteh_27::puteh_27::puteh_27:
Assalamualaikum!!!

hoho,da lame x updet...meh nak sapu sawang sket...

sudey lm x updet kerana agak sibuk mnguruskan hidup yg smakin menekan...sume nak kejar dateline..aduyaii...kije dunia x abis333
plus wekend lepas even cuti 3 ari, stil mcm x cuti jgk..fuh..penat sudey..papepun wekend lpas sgt best…akhirnya impian nak tgok teater sebelum grad kat Istana Budaya terlaksana jugak…setelah hampir 4 taun duk kat kolej yg jaraknye sekangkang gajah je dari Istana Budaya..huhu..sebenarnya sgtlah kebetulan dapat tiket2 ni di saat2 akhir..awal pagi tadi dapat offer dr Zila OT yg bertnye tuk 3 tiket ni…dorg x dapat g sbb cik Anis 2 demam..cam x bape larat…hopefully cik Anis kite cpt2 sembuh yuk! Amin…trimas ye zila..4 d tickets…ni all the pic yg kami amik… upper circle C...studen la katekan..siap de diskaun lg..rm33 jd RM 24 je..hehe

gigam saje

banyak part yg sgt best, dan menyentuh hati...babak pertemuan yg sungguh indah antara Gusti Putri dan Hang Tuah, juga kelucuan yg ditimbulkan oleh Raja Ahmad,dayang2 Majapahit, adegan cemas dan kesan khas (bleh main hilang2 plak nenek kebayan sebanyak 8 org ms bertarung dengan Hang Tuah dan hulubalang Melaka lain), babak menyayat hati di kala Gusti Putri disumpah oleh Sultan Melaka kerana menolak peminangan beliau berjaya ditonjolkan dengan baik dan menarik penonton turut berada di zaman tersebut...dan cara penceritaan berjaya membuatkan penonton berfikir dan menerima tindakan Hang Tuah yang tersepit antara kesetiaan kepada Raja dan kecintaannya kepada Gusti Putri..begitu juga penonton dikagumi dengan kesetiaan Gusti Putri sehingga sggup meninggalkan Majapahit dan berdiam di Gunung Ledang demi menanti Hang Tuah..dan juga tindakan Sultan Melaka yang pada mulanya tercabar dengan kehendak Gusti Putri dan kemudiannya menjadi tanggungjawab baginda untuk mempertahankan kedaulatan takhtanya yang dicabar dek kata2 yang dilafazkan Putri dari Majapahit itu hingga sanggup membunuh putranya sendiri...akhirnya, Gusti Putri yang tersepit dan tidak mahu pulang ke Majapahit bermohon dgn Sultan Melaka untuk berdiam di Gunung Ledang...disebabkan kemarahan baginda, Sultan Melaka menyumpah Gusti Putri dengan tiada sesiapa boleh melihat wajah Gusti Putri..jika ada sesiapa yang terlihat beliau, mereka akan menemui ajalnya...dan akhirnya, berjaya merungkai misteri di manakah hilangnya Hang Tuah yg ghaib tanpa kubur...huhu..sdey333
fuh, sungguh complicated chenta Hang Tuah dan Gusti Putri nih..

then, pas abis...sesi sain autograf:

antara teraju utama pementasan ini adalah:

Tiara Jacquelina ~Gusti Puteri Retno Dumilah (lakonan yg sgt berkesan)
Stephen Rahman-Hughes~Hang Tuah (credits 4 him sbb suara nye sgguh merdu n kefasehan berbahasa melayu)
Adlin Aman Ramli~Sultan Mahmud (gaya sultan menari kegembiraan agak moden dan klaka..haha)
Ida Mariana~Bayan (sgt berkesan sbg pengasuh Gusti Putri yg spt ibu n ade kuasa ajaib)

Ac Mizal~Gusti Adipati (sgt berkarisma sbg raja kerajaan Majapahit)

Kesimpulannya, mmg berbaloi sgt333 sbb bley kate semua aspekdalam pementasan PGL ni mmg perfek (eventho ada sket ksilapan teknikal, tp km as audience mmg paham)...huhu

masa tirai diturunkan, semua audience bg standing ovation tuk dorg..congrats333 tuk krew produksi PGL musim ke-3!!!

8 comments:

epol said...

tak pernah lagi tgk teater..(teater skolah dlu oenah..hehe :p)

tuKang tuLis said...

epol: emm, tuKang tuLis pun br 1st time tgok...n grteful sbb my 1st teater mmg best333...hehe
n u shud tgok pGL ni kalau de pluang...fuh. mmg x rugi..=)

Nurhayati said...

bestnye dapat gi tengok... i tak sempat nak beli.. tensen tul.

nurulhuda said...

khai, bestnye.. aku tringin nak tgk.. tp jauh sgt le kat sini.. sempat ek beli tiket, dgr kate sold out. tp mmg syok tgk teater, aritu aku tgk kat IB mase show impak maksima..superb..
nway, takde update pape ke pasal sabah ni?

mYshah said...

bestnye~ aish.... shah xpernah tgk lagi PGL nih... hurm... kesedeyhan...

xpe la, arap2 ade season 4 plak, lol... tp thah2 da jadi doktor mase tuh, mesti bz bangat~ aish..

tuKang tuLis said...

aka yatie:sye pun nseb bek je dpt offer kwan..huhu..mmg cm pisang goreng panas tketnye,laku sunggoh..

tuKang tuLis said...

udeq:bout sabah ni, ak pun cm x smpat nk apdet sbb rcently sume org pon dlanda kebizian+xm fever..jdiknye cm hold dlu..papehal, ak roger u nati..ble nye ko nk kmbali ke pngkal jalan neh?

tuKang tuLis said...

mYshah:huhuk,jgn sedey2 shah..km pon dpt 3 tket jek..kbtulan ana n ekin pon x leh g...cukop2 je pon tket 2...xpe2 nati de rezki, ade nyer...da jd dokter pun bleh pe..curik2 sket ms..bkn lme, dlm 2-3 jam jek..