Saturday, January 17, 2009

erti sebuah keRINDUan....

Rindunya masa2 bizi ngn program dulu...uhuk333...mesti de yang engat ak neh x betoi..ade ke mase bizi yg di rindukan? laen la kalau rindu kat buah hati ke, buah durian ke....masuk akal la gak kan? huhu...skang pun bizi gak sbnanye, tp bizi ngn tesis+klas...sampai x smpat nk engat tarikh dah...tup2 da masuk 22 taun, tup2 da masuk taun baru, tup2 da nak masuk bulan 2...pastu da nak bentang hasil dah, pastu viva pulak...tapi lab ak x siap2 ag...gagagagaga....abeslaaa aku camnih...mase mcm ni la ak harap ak de klon yg bleh cepatkan keje ak ataupun bleh gak kan ganti ak wat kije....hehehe..kan best kalo de prof klon ala2 paknil tuh kan...hahaha...lolz! ish333...x matang2 lagi rupenye...hehe..

bukan ape, rinduuuuu sgt masa zaman2 jaxa dulu...lbey2 lagi bile juin opkim....sgtttt laaa bestnye...myb pada certain people, de yang mcm x selesa nk g duduk umah org tuk dlm seminggu..makan, tido, wat xtvt, dapat mak n abah angkat, dapat kakak angkat,abg angkat,adik angkat, anak sedare angkat, atuk angkat, nenek angkat dan angkat yang sewaktu dengannya....yup, pada aku pun camtu...aku pun normal gak..mmg sgt x selesa, nak duk umah org yg kite x pernah jumpa waima termimpi pun nak jadi part of da family b4 ni...dan pernah sekali mase ak bizi mengajak n mempromot suma org tuk juin opkim ni, taw x pe dorg jawab? emmm, they said: "watpe nk susah2 duk umah org, mak ayah kita kan ade, cukuplah...watpe nak cari lagi femili angkat??" camtu la lbey kurang yg aku engat kata2 beliau...tapi, itulah d art of ciptaan Allah bernama hati...hati kita sebenarnya sgtlah besar... memang kita ada mak abah sendiri kat umah n kita sgt33333333 sayang dan hormat pada parents...tapi hati yang Allah kurnia kan pada kita ni sangatlah besar ruangannya untuk diisi dengan ramai orang@ makhluk...jadi, knapa ada alasan macam tu...sekurang2nya, kita dapat kongsi ilmu kita yang sedikit ni dengan adik2 angkat kita, at least tersuntiklah sikit semangat adik2 kita tu dek admire tengok abang atau kakak angkatnya yang cam best je masuk u kan? sekurang2 nya bila kita dapat tinggal bersama keluarga baru, dapatlah kita rasai sendiri suasana jadi penduduk di kampung tradisional @ sebuah masyarakat yang kita x penah tahu atau kurang tahu tentang budaya mereka... kan2? sekurang2nya, kita dapat melaksanakan amanah Allah yang mahukan kita berkenal2an antara satu sama lain di muka bumi ini?itu sebenarnya kenapa manusia diciptakan berlainan bangsa dan rupa rite?

sebenarnya, yang paling mengesankan hatiku bila juin such program mcm opkim ni adalah nilai kasih sayang yang masih kental dalam jiwa penduduk kampung terutamanya keluarga angkat yang aku pernah tinggal kat rumah mereka...sampai waktu ni, aku da ada lebih kurang 5 keluarga angkat...kat Terengganu, Sabah,Langkawi, Perlis, dan Temerloh....1st sekali masa kat dungun,terengganu (masa 1st yer)...masa ni sangatlah innocentnya...huhu..dahla kena duk sorang2 kat umah keluarga angkat tu, dengan loghat ganu yang pekat...aku pun cam blur2 je masa hari2 pertama kat umah tu...naseb baekla keluarga ni macam peramah sgt2...aku pun maen angguk je waima x paham pun apa yg dibualkan...hihihi...hari kedua aku bwat kecoh satu umah sebab lambat bangun pagi...hahaha...ape daaa..turun saham anak dare bangun lambat...huhu...tapi sebab penat sgt malam sebelumnya...ditambah pulak kesan ubat yang aku amik sebab ada masalah kesehatan sket masa 2...sampai depan umah kecoh dorang tolong ketokkan pintu bilik aku..gile tido mati...hahaha...pastuh yang paling ak tersentuh sekali bile dorang layan aku macam keluarga sendiri, concern sgt pasal pantang larang ak kne wat sbb sakit tu..terasa sangat sampai kan anak sedara angkat aku pun dah asik nak berkepit jek bila aku balik umah...kadang-kadang sedih jugak, nak berbaik sangat pun xbleh...nati bila aku da abis opkim ni, dorang mesti sedey bila kene tinggal...waaaa..touching2!! uhuk3333...pastu dorang ske jamu macam2 makanan yang jarang aku jumpa...macam ketupat sotong (pulut disumbat dalam sotong yang besar2, pastu masuk dalam kuah santan)...sedap weh...nyum333...sebab masa km opkim ni musim mencandat sotong..mmg sangat strategik la masa kami pilih tuh..akibatnya,lpas opkim tuh berat badan ak naik weh...hahaha...besh333..part paling best bila time xda xtvt,dorang akan bawak g jejalan kat pantai yang sangat cantek,g pasar malam, g tempat best2....tapi selalunya aku yang skema sgt masa tu, x nak tinggalkan xtvt yang berjalan...ish2 rugi2..tapi amanah kan...slalunya pas xtvt mcm da lewat petang tu, dorg akan bawak g jalan2 pantai ngan gi pasar malam...ada satu malam tu, dorang bawak aku g tepi pantai konvoi ramai2 satu umah dengan ayah n mak angkat, abang, kakak, adik, anak sedara, sepupu angkat semua konvoi naek moto g tepi pantai tuk tengok orang mencanndat sotong ngan BBQ...aku engat lagi kami semua berbaring atas pasir pantai yang sangat bersih+halus dengan bulan mengambang masa tu...hihi...da rasa mcm part of their femili daaa...hehe...masa tu mula borak mcm2 ngn mak n kakak2 angkat pastu main tepi pantai ngn adik2....sambil kutip kulit sipot...(hobi masa dulu2)....

pastu bila ada xtvt mcm sukaneka, malam kebudayaan dan masa penghayatan budaya (majlis berkhatan) hehe...d whole femili pun juin...

pastu bila kat umah, dahla ramai jugak abang angkat, bekerja sebagai nelayan laut dalam...1st impression, aku takut jugakla dengan dorang ni...sbb figura seorang nelayan yang selalu buat kerja2 berat, mestila macam ala2 x peramah sgt...tapi bila duk berborak dengan dorang, rupanya sangatla baik hati dan peramah...masa sepanjang program ni aku baik sangat dengan adik angkat sorang ni...masa tu nak amik pmr x silap ak..jadi dia jugakla yang jadi peserta tuk bengkel akademik n tukang amik n antar ak dari pogram dengan moto..(tapi selalunya ak x kasi die bawak moto, sbb aku gayat duk belakang jd pembonceng...hehe)...

walaupun dorg ni bukanlah berada sgt, tapi adat orang melayu, layanan tuk tetamu mesti 1st class...sampai aku pun terharu ngan layanan camtu...part paling sedih masa nak balik kL la...dahla ni st time aku juin opkim..rase mmg sgt rapat dengan femili 2 walaupun baru seminggu kenal...memang pagi terakhir tu diisi dengan tangisan semua pelajar waima peserta lelaki pun.(nama terpaksa dirahsiakan di sini..huhu)..mana tahan sedey weh, kalau da dorg layan bak anak sendiri....tapi, hasil dari opkim terengganu ni lah yang menyuntik semangat dan passion aku tuk anjurkan opkim2 seterusnya supaya junior2 dan kawan2 ku dapat rasa keseronokan dan dapat manfaat dari program macam ni...banyak lagi sebenarnya yang berlaku, tapi saket da tangan ni menaip...insyaallah,nex post akan ku coretkan lagi sedikit pengalamanku yang sket ni tuk korg baca (kalau la de yang sudi bace)...hehe...dan Insyaallah, kami akan berkunjung kembali ke dungun dalam jangka masa terdekat ini...untuk mengimbau kembali memori daun pisang di Kampung Kuala Abang, Dungun Terengganu...sekarang tengah dalam rangka revisit kembali kg2 yang kami pernah wat opkim...kecuali sabah kut...masa dah kije mungkin...=p

p/s: gambar2 akan di upload kemudian...tuKang tuLis de keje nak kene setel segera...huhu..ampun yaa..

4 comments:

mYshah said...

salam... da lame xborak2 ngan tukang tuis...
iskh333 rindu jugak la kat sume tu...
bile ek rancang nak ke Kg baru kuala abg tu?

tuKang tuLis said...

w'salam...
tula, dengar cm nak xm ek shah?
gudluck ek..jgn tensen2...kalau tensen tulih kat blog or juz talk to tukang tulis..setidak2nya tukang tulis bleh tukar keje jd tukang dengar plak...=p

p/s:g ganu tu sempena abg ana kawen...x sure bile..emm, nati gtaw ek..lupe pulak nk tnya ana..

mYshah said...

owh ok! pe2 bgtaw la, klo pree insya4JJI join ^^

nurulhuda said...

by dway khai, bln 12 aritu aku g umah parents angkat kt Paya kg. besar perlis kebetulan kezen aku kawen aku singgah skali.. tak sangke da 2 taun since kite dtg dlu..huhu