Friday, April 24, 2009

post EXAM....fuh legaa....

Assalamualaikum!!!
:puteh_27:
emm...
alhamdulillah...
suda selesai segala xm yang tuKang tuLis kena hadapi sbgai undergrad student kat UKM neh...
rasa bahagia x terkata...hahaha

paper smlm mmg membuatkan tuKang tuLis terkesima jgkla...
mmg blurr skejap tgok soklan...
tapi alhamdulillah..
ble bce ayat pnerang ati sket,
bleh gak la digest n muntahkan ape yg dbaca...
fuhhh...legaaa...

pastu smlm abis xm dlm kul 5.30pm...kami skelas de sket jamuan perpisahan...
ni kire yg formal laa...tuk yang unformal insyaallah de lagi nanti...

so sesi luahan hati, mohon ampun, mohon halal segala berjalan dgn agak sebak jugakla..
yela, bayangkan da 4 taun bersama...

bukan satu tempoh masa yang skejap...
tambah2 lagi kos yg kami amik ni mmg byk sgt field trip ngn field work nyer...
dari sampling air sungai, tasik, air laut sampaila air leachate kat landfill...
pastu sgala rase da rs sama2...ctoh cam smpling air tasek dulu...km g tasik Banding kat hutan belum...same2 rase cuak bile enjin bot stuck tgh tasek..bayangkanla kalau karam dlm tasek tu, mmg bekubur la kat situ..sbb bomba pon mmg surrender nk nyelam kat situ...
pastu kalau kena masuk utan sama2 la redah..sampaikan de satu masa kami sesat kat dlm taman negara reramai semata2 nak carik air terjun Cegar Anjing...last2 melalut masuk dalam lagi smpai lbh 8 km..tapi bley plak fenat2 jalan, pastu mandi manda ngn mnyantap lunch dlm aer...huhu nikmat btul..hehe...bis mandi br haru nk balik cane..sbb da fenat x hengat sume org..
sesama daki bukit...semata2 nak sampling udara ngn air kat kaki gunung nuang...
masuk kilang kuar kilang.x kesah la kilang kayu ke, kilang pellet ke, kilang gula ke, semua redah..tuk blaja identify hazard tuk kslmtan pkerja kilang...
sampai atas kapal terbang kat KLIA tu pun kami g check...haha
kirenye dari sempadan siam, sampailah ke sarawak kami pernah bersama-sama menharungi jerih perih..

Fuh...

fenat gak kalo nk wat kisah pengembaraan kami di alam eVh tuk 4 taun neh...
tapi nati la...de rezki ngn masa, tuKang tuLis try la wat...hummm

**********************************************************************************

pastu, mlm smlm
kami bepikir nak g mane...
saje rase nk kua di malam ari...
tuk mnikmati rsa abih xm...haha...baek,ayat ini poyo..
pikir punye pikir...
engat nk g dataran merdeka la, jalan2 sightseeing ke...
tapi cm x reti nk dcide...
so, sbb sume org pon da lm x tguk muvi...
jadi decide g tgok kat mid...sbbnye parking kat sana murah...haha
b4 kuar mintak dulu kbnaran pak guard...tuk blik pas kul 12..
kalo x..mmg kne tdo dlm kete laa..x pon mnumpang plaza rah smpai pagi...huhu

nak tgok 'Jangan tegur' x brape nk brani la plak tgok memalam cmni...
last2 sbb sume yg g pon gurls...jd x men la citer2 ganash n berat neh...
jd sume pon dcide layan "he's just not that into you"...
tapi lewat benau shownyer...kul 11.30pm br stat..haish...mau bikin ape neh..
so, pas da tecongak2 kat bench depan kedai sports wear tuh...kami pon gigam laa...sbb da xde org pon...kalau waktu biasa, maunye nk wat kije sengal camnih...hehelpas gigam2 g la masuk cosmic bowl tu..
da masok kua balik...
gelap sgt dlm tuh...
tapi sbb ms lama lagi,
br kul 10pm
kami masuk tuk maen...tapi tuKang tuLis jd penyokong je la...
rse kefenatan xm x abis ag...
dan kelangsungan tiada mood untuk melontar bola berat itu tuk mnjatuhkan pin2...
dahla tuKang tuLis ni rabun...x pkai lens mlm tuh...
nak men dlm gelap pulak...
haish, silap2 sume pon masuk longkang...hehe
****************************************************************************
abis game,
da dekat da 11.30pm
so, layanla...
tuk kesimpulan citer ni...
wlaupun agak meluat sbb byk sgt adegan mngeksploitasi wanita kat situ
tapi moralnye bleh la diterima pakai...
citer ni sswai tuk gurls yang rase cam slalu cam de tanda soal besau kat pale...
camne nak intepret sign dari kaum adam neh...

lagi satu, moralnye
bila dicongak2 dan didalami,
tuKang tuLis rase takut pulak kalau msyrakat kita jadi mcm dlm citer ni
wanita kembali kepada status zaman jahiliah dulu
sentiasa direndah2kan dan hak wanita semakin dipinggirkan
wanita hanya djadikan sbg objek **** je
pastu nmpak sgt institusi perkahwinan
dan keikhlasan hubungan
antara adam dan hawa semakin luntur...

but,
ending story ni mmg tuKang tuLis suke...hehe
d woman gets her rite back...
dan sememangnya chenta sejati mmg ada tuk setiap mnusia kat bumi Allah ni....
even seseorang tu da alami mcm2 kekeciwaan dan malu
sbb asik kne reject
at last
she found d rite guy for her...
juz in front of her...hehe

panjang x entry neh...hehe..

sampai sini sja...

SaLaM
:puteh_19:

5 comments:

idop.ku.mati said...

akk amek crse pe??cm bez jek...hehe..
ny x sba2 nk msuk u nyh...huhu~

Binjaie said...

Abg amek coslo kat KFC dulu hehehe

tuKang tuLis said...

idop.ku.mati

aka reply di page sofia sja yer...

tuKang tuLis said...

Binjaie...

waah...coeslow medium size satu!!!

idop.ku.mati said...

ow,,okey2..
cm bez je crse 2..huhu..^_^