Tuesday, January 19, 2010

Sehari bersama tuKang tuLis jum!

Assalamualaikum!

fuhfuh...

:puteh_4:
tuKang tuLis penat sgt2 hari ni...
oke, start dari pagi..
macam biasa,pagi2 lagi dah kena harung traffic jem nk dekat satu jam tuk smpai ke opis...
tambah plak dengan hujan d pagi2 subuh tu...siap aunty bos bg pesanan suh kuar awal sebab jem gler ms dia lalu jalan yg sama tadi...huuhu....memang x dapat dinafikan kata2 beliau...tula, kata2 org tua jgn dilawan...nasib baek la tuKang tuLis ikut nasihat aunty bos tu...sampai agak tepat la lg suploh menet masuk opis....fuhhhh

after than, ari ni x masuk keje cam bese, buat 1st time safety committe yg baru dilantik akan mnjalani latihan BOFA & CPR (Basic occupational 1st aid & CPR) dr external trainer.
memang serius best dan sangat benefit untuk sesiapa saja tak kira sape pun kita...
insyaAllah kalau dah transfer video CPR tu, tuKang tuLis akan aplod kat sini...buleh kita sume belajar cara nak handle situasi kecemasan kalau terjadi tetiba...kalau...harap2 x nak la kan...^^
i'allah sok adalah hari untuk assessment sedunia bagi kamilah...ada 3 assessment yg kena harung...2 practical wat CPR n 1st aid n satu writing assessment...
lepas dah harung smpai tebing, baru lah dapat jadi Certified 1st Aider..(uhh,de ke pekataan nih?)
so, basically im proud dgn kejayaan safety committee kali neh...at least dapat buktikan pd staff lain, ttg pentingnya safety dalam amalan kerja dorg seharian...i'allah, i'll make this as my 1st step to improve their awareness dlm safety n health in workplace....chaiyooo
:puteh_6:
so esok adalah hari kami semua akan dimekap kan dengan darah dan luka2 oleh trainer2...
jadi semua orang diminta bawa sepersalinan baju plg buruk dlm almari tuk practical session esok...
jadi tuKang tuLis adalah sgt333 excited...^^ ooyeah!

tapi bila part sedeh pulak...
aiseh, tiba2 hp tuKang tuLis telah dicurik!
sedeh sangat...
paham tak rasa bila, duit dalam purse cume tggal kurang 5o hengget, minyak kete da tggal satu bar, tapi gaji lagi 5 ari nak masuk...
cuba bayangkan...
rasa sgguh insecure okeh...
pastuh, tepon pulak kne curik?
astghafirullahalazim....
:puteh_25:
tau knapa tuKang tuLis positip sangat hp itu dicurik dan bukan hilang?
yela, dah kalau kita tepon, terus masuk voice mail...
maksdnye ape kekawan?
mksdnye si pencurik da matikan hp itu dan simpan baik2 dlm kocek beliau lah kan?
grrrrrr......
:puteh_9:
abis satu bangunan tuKang tuLis tawaf mencarik hp itu...
well, hp tu xlah mahal...tapi yg mahalnya adalah segala no kekawan, sedara mara tujuh keturunan ada dalam tu...belum lagi campur no tepon bakal penyewa bilik kosong kat umah ni...gosh!
maksud nya kena wat iklan lagi la nih? aiyakkk!
n ilang suda kenangan sim kad yg tersave msg2 dr mereka2 yg pernah wujud satu ketika dulu...
:puteh_24:
tapi, xpa lah...orang kata dah xda rezeki...
usaha dah usaha...selain mencarik...sampai pergi lah jumpa opah dekat rumah ni...hasil rekemen akak opis) sbb opah sorg ni memang pandai melihat secara batin barang2 hilang...
dan opah tu pun kata memang susah nak dapat balik dah barang tu...sebab pencurik tu bukan orang kita...so, kalau nak ikhtiarkan pun, memang x lut..huhu
tapi jgn la pulak korg pikir bukan2...opah ni sah tau...dah Allah bg kelebihan beliau dapat mentafsir dunia batiniah ni....
so, secara x langsung tuKang tuLis dah dapat satu pengalaman baru..
dapat kenal ngn opah yang begitu pandai...
n extra bonus sebab dpt.........errrr
:puteh_23:
well, memang tebal gak lah muka tuKang tuLis tadik dah terkena ngn pakatan akak opis + opah tadik...
xpe lah, biarlah tuKang tuLis simpan sorg2, n sengih sorg2...x salahkan kalau berangan...?
bukan kena bayar pun kan?
haha...

so, lpas da patah hati membawak hati yang luka x berapa parah ni,
teruslah pergi dengar briefing insurans kul 8.30pm kat seksyen 14 tadi...
yelah, tuKang tuLis adalah xde insuran...
so kena beli lah satu...kalau tuKang tuLis 'pergi' kang, adalah jugak manfaat kat mak ngn abah nati kan?
kalau beminat, bleh la pulak tuKang tuLis blaja jadik ejen..
kalau da pandai jual insuran, blehla jadik ejen yg berjaya...
pastu kalau da jd ejen yg berjaya bleh la benti keje...
kalau da benti keje, x yah la tuKang tuLis harung jem tetiap pagi g keje...
waaahhh, berangan aje skang nih...
but again, berangan x yah bayar kan?
so plis ignore je me okeh!
:puteh_17:
sebab x mungkin (insyaAllah) tuKang tuLis benti keje ni...
i love safety n health...iaitu EVH lah...
n memang tuKang tuLis akan amik cert OSH mac neh...
insyaAllah, if semua berjalan lancar...
within dis yer, tuKang tuLis jd certified SHO...
hooyeahh!!!
again, tis is planning only...but God is Almighty..
He's d real planner....kann?
:puteh_2:
hope dat everything going smoothly...
amin...

opss2...
citer belum abis lagi...
otw balik tadi, ada lah pulak road block dtengah pekat malam...
ingatkan abang2 n pacik2 JPJ ni buat spot check biasalah...tgok road tax, lesen semua...
tetiba, sampai turn tuKang tuLis,
pacik JPJ suh ketepi...
gosh!
ape nih?
x pernah2 kena tahan...
siap lah masak kena soal...kete sape lah, mitak lesen lah, ic lah...
pastu dia suh turun dari kete...
suh tengok lampu depan n brek ketiga...
aisehmennnnn....
lampu depan da tebakar la sebelah...
lampu brek ketiga pon...
aiyakkkk!!!
:puteh_8:
di saat ini barulah tuKang tuLis mengakui statement seorg lelaki yg kata "pempuan kalo bawak kete taw naek je"
muahahaha...dah kena kat batang idung sendirik...
baru nak mngaku kan?
:puteh_13:
x pelah,
skang ni pon tuKang tuLis tengah tggu abang kesayangan datang membawak mentol lampu kete....
x bleh tdo ooh...
nanti x bangun kalau dia ketuk pintu...
bleh hangin satu badan beliau nanti...hehe
so, smntra tggu...dah siap satu entry tuk page tuKang tuLis yang dah lama x apdet neh...hihi
(owh, entry bleh post, tapi exam tuk esok x stadi pun!)
:puteh_26:
oke lah...got to go...along da smpai...

doakan tuKang tuLis n rakan2 esok eh...

saLam!
:puteh_27:

4 comments:

mYshah said...

salam. uiks. da terlambat. da exam da ek? huhu. mcm2 jadi ek? arap tukang tulis sabar ngan dugaan2 tersebut.. huhu. nway da jumpe lom no2 kawan2 tu? huhu. klo xde habaq ek. nanti klo nak ajak shah ke majlis kawen khai susah plak nanti :P hehehe.. nway tc ya. gudluck!

Miss Ekin said...

uhuuu beshnyeee dgr cite org bkerjaya.. oowaaaa~

neway khai take care. rindu sesangat uhuukk!

jgn bnde len hilang lg suda..

tuKang tuLis said...

mY shah: meh la bg no shah...kat Fb je la ek..kat msg.thnx 4 d wish...shah pun, jgn stress2 sgt..^^

ekin: ooh kin..sobsob...jgn tetipu ngn duniawi itu...crita x seindah yg sbenar...=p
i'allah, kite sm2 usaha lagi for our fture..nk bkak kafe kan? hihi =p

p/s: yela2, org jg bebaek ape yg tggal..huhuk

kopral cepot said...

salam kenal ;)